De bruidskogel (1999)
648
post-template-default,single,single-post,postid-648,single-format-standard,stockholm-core-2.3.2,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.8.1,select-theme-ver-9.0,ajax_updown_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,,qode_grid_1300,qode_menu_,qode-mobile-logo-set,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-

De bruidskogel (1999)

Stichting Nederlandse Bibliotheek Dienst:
Fascinerende roman waarin zowel de geschiedenis van de Albanezen als de waarde van de begrippen eer, wraak, gastvrijheid raak is beschreven.
Dr. H.W. Bomert.

Brabants Dagblad:
Verzoening, daar gaat deze goed gecomponeerde, mooi en mild geschreven roman over.
Brigitte Jonkers.

Lees:
De roman van De Groen biedt een verhelderende kijk op het leven in een gedeelte van ‘ons’ Europa dat we niet kennen, waar we zelfs niet bij stil staan.
Sophie van de Wouw

Het Nieuwsblad:
Els de Groen schreef met de Bruidskogel een doorleefde roman. Dat ze Era’s verhaal vertelt, tegen de achtergrond van haar persoonlijke ervaringen in dit intrigerende land voel je, op elke pagina van deze roman. De roman van De Groen biedt een verhelderende kijk op het leven in een gedeelte van ‘ons’ Europa dat we niet kennen. De samenvattende moraal van dit boek wordt door Era in haar scriptie aangegeven: ‘Wie zijn kwetsuren koestert, wordt nooit meer echt gezond’.
Sophie van der Wouw.

Balkan Bulletin:
Wat ik erg goed vind is dat ieder hoofdstuk begint met een citaat uit de Kanun. In de loop van de roman leer je waardering op te brengen voor de straffe wetten. Je ziet een land in chaos en beseft dat de Kanun daarin orde brengt. Ik vind dat Els de Groen er knap in slaagt om de onbekende wereld van Albanië over te brengen.

De Morgen:
De Bruidskogel is een roman die een treffend beeld geeft van een samenleving die Els de Groen goed kent.
Piet de Moor.

Internationale samenwerking:
De Groen heeft zich niet vertild aan deze roman, omdat zij haar kennis van en ervaring over de gecompliceerde Albanese cultuur niet als een soort colleges in het boek verwerkt heeft.
Peter van Beek.

Vrij Nederland:
Echt aangrijpend is de Bruidskogel niet, wel interessant.
Piet de Moor.

HN-Magazine:
De Groens proza is als de trein die haar van Tirana naar de geboortegrond van haar vriend Skënder brengt. ‘Traag bladert hij door een boek met prenten van tabaksvelden, graanakkers en vee’. Eenmaal op stoom is hij echter niet meer te stoppen.
J.R. 

Foto: Els de Groen, Albanië 1995, een van de vele bunkers, omgebouwd tot strandpaviljoen.