Welkom op de website van

 Els de Groen

Behalve schrijver, dichter en schilder is Els de Groen een globetrotter. Ze heeft haar hele leven gereisd, wat tot uiting komt in de onderwerpen van haar boeken (fictie en non-fictie) en in de veertien vertalingen waarin haar werk is verschenen, in een oplage van 1,7 miljoen. Vooral met Oost-Europa is ze erg vertrouwd, reden waarom politici haar in 2004 overhaalden zich te kandideren voor het Europees Parlement. Ze hield het vijf jaar vol; politiek is een cynisch bedrijf.

Weer op vrije voeten, greep ze opnieuw naar de pen en pakte ook een oude hobby, het tekenen, weer op. Haar proza werd bondiger en kreeg de vorm van gedichten en haar tekeningen groeiden uit tot olieverfschilderijen. Zo ontstond Wakker vallen (2018), al spoedig gevolgd door een tweede dichtbundel Hebben mollen weet van zonsondergangen?  (2020). Ook bij Uitgeverij In de Knipscheer verscheen Voor het volk (2016), een autobiografisch essay over 30 jaar Europese geschiedenis.

 

Olieverf schilderij Piet van Boxel (1954) Al vroeg aan het werk Met dichtbundel 'Hebben mollen weet van zonsondergangen?'

Els de Groen, meisjesnaam Elly Kouwenhoven, werd op 23 december 1949 in Den Haag geboren. Ze is gehuwd en heeft een dochter en een zoon. Na een studie Frans werkte ze 5 jaar als lerares in het middelbaar onderwijs. In die periode begon ze korte verhalen te schrijven en verschenen haar eerste boeken. Na lang voor kinderen en oudere jeugd te hebben geschreven, richtte ze zich steeds duidelijker tot een volwassen publiek en publiceerde romans, essayistisch proza en een tweetal dichtbundels.